flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулись збори суддів Київського апеляційного господарського суду

24 березня 2014, 10:10

20 березня 2014 року о 13:00 у залі нарад Київського апеляційного господарського суду відбулись збори суддів.

Під час зборів були обговорено низку важливих питань, зокрема зміст постанови  Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету». Головуючий на зборах повідомив суддів про те, що з метою раціонального, обґрунтованого використання бюджетних коштів та скорочення витрат, підвищення фінансово-бюджетної дисципліни і рівня відповідальності у суді затверджений План заходів щодо економії та раціонального використання бюджетних коштів Київського апеляційного господарського суду на 2014 рік. Так для забезпечення економного  використання бюджетних коштів прийняті рішення, які припиняють виплату грошової винагороди та встановлення тимчасових доплат працівникам апарату суду; заповнення вакантних посад; використання одного із трьох службових автомобілів, що перебувають на балансі суду; посилення заходів щодо економного використання паперу, канцелярського приладдя, множу вальної техніки, енергоносіїв тощо.

Окрім того, судді заслухали доповідь судді Власова Ю.Л., який 19 березня 2014 року приймав участь у роботі V-ї конференції суддів господарських судів України, як її делегат від Київського апеляційного господарського суду. Зокрема він повідомив, що у роботі конференції взяли участь Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук, в.о. Голови Державної судової адміністрації Володимир Півторак та члени Ради суддів господарських судів України. До порядку денного конференції було винесено чотири питання, в тому числі обрання делегатів на ХІІ позачерговий з’їзд суддів України, проведення якого перенесено на 7 квітня 2014 року, згідно рішення Ради суддів України.  На конференції голова Ради господарських судів України Артур Ємельянов представив попередньо обговорений список делегатів на XII позачерговий з’їзд суддів України від судів господарської юрисдикції, який затверджений рішенням конференцією. Так, шляхом відкритого голосування на альтернативній основі, зокрема, делегатом на означений з’їзд від міста Києва  обрано голову Київського апеляційного господарського суду Олега Хрипуна, від Київської області - суддю Юрія Власова.

Також присутні на конференції заслухали доповідь в.о. Голови Державної судової адміністрації України Володимира Півторака про фінансове та організаційне забезпечення діяльності господарських судів у 2014 році. За його словами, згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" кошторисні призначення на утримання: місцевих господарських судів складають 351033,4 тис. грн., що становить 52,5% від потреби; апеляційних господарських судів складають 154691,9 тис. грн., що становить 52,2% від потреби. За підсумками, делегатами конференції було прийнято рішення винести на обговорення ХІІ позачергового з’їзду суддів України питання щодо рівнопропорційного розподілу видатків державного бюджету на утримання судової влади між судами різних спеціалізацій.

        Окрім того, під час конференції було обговорено шлях відновлення довіри до судової влади, запропонований у відповідному урядовому законопроекті. Так, Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович у своєму виступі підкреслив, що перед судовою владою в Україні стоять дві основні проблеми: підвищення кваліфікаційного рівня суддівського корпусу та звільнення тих, хто використовує суддівське звання для свідомого порушення законів. Він висловив стурбованість стосовно способу відновлення довіри до судової влади, який пропонується суспільству та містить відверто антиконституційні норми та лише віддаляє Україну від правової держави та Європейського співтовариства. За словами Голови Вищої ради юстиції, для реалізації цих завдань в Україні наявні всі законодавчі та Конституційні можливості. Зокрема, підкреслив він, ніхто окрім Вищої кваліфікаційної комісії суддів ні по закону, ні по Конституційній спроможності, ні по фаховому рівню, не може здійснювати контроль за рівнем професіоналізму представників суддівського корпусу. Так само, як ніхто не має права установлювати порушення присяги в діях судді, окрім Вищої ради юстиції України