flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАГС стягнув 1 мільйон гривень за незаконний демонтаж під’їзної залізничної колії на станції Старокостянтинів-1, що належить ТОВ «Строймайстер»

09 серпня 2018, 11:37

КАГС залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким було присуджено стягнути шкоду в сумі близько мільйона гривень з ТОВ «Візит», представниками якого було неправомірно демонтовано та вивезено частину під’їзної залізничної колії при станції Старокостянтинів-1, що належала на праві власності ТОВ «Строймайстер».

 

В провадженні Київського апеляційного господарського суду перебувала справа № 910/4249/17 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Строймайстер» до Агропромислового науково-виробничого підприємства «Візит» щодо стягнення збитків за демонтаж частини під’їзної залізничної колії.

У 2003 році між Відкритим акціонерним товариством «Старокостянтинівський завод «Металіст», як орендодавцем, та Агропромисловим науково-виробничим підприємством «Візит», як орендарем, було укладено договір оренди залізничної під’їзної колії, за умовами якого орендодавець надав право орендарю на подачу і прибирання вагонів по своїй під’їзній колії довжиною 500 погонних метрів строком на 5 років.

У 2009 році під час ліквідаційної процедури ТОВ «Захід-Схід», що орендувало у ВАТ «Старокостянтинівський завод «Металіст» приймальний пункт, арбітражним керуючим-ліквідатором ТОВ «Захід-Схід» було здійснено обстеження майна товариства та складено відповідний акт, відповідно до якого на території приймального пункту не виявлено майна, крім під’їзної колії, яка примикає до станції Старокостянтинів-1. Також, за актом проведення інвентаризації майна ТОВ «Захід-Схід» ліквідатором було виявлено належне йому майно, а саме залізничну під’їзну колію при станції Старокостянтинів-1.

Згодом, шляхом біржових торгів з реалізації активів (майна) ТОВ «Захід-Схід» здійснило продаж спірної залізничної колії підприємству «Візит».

Одночасно, судом було встановлено, що ВАТ «Старокостянтинівський завод «Металіст» передало у власність внутрішню залізничну дорогу ТОВ «Бора Девелопмент». Крім того, було здійснено реєстрацію права власності останнього на майновий комплекс, який пізніше було передано ТОВ «Строймайстер» на підставі договору про задоволення вимог іпотекодержателя.

Господарськими судами обох інстанцій, на підставі відповідних доказів, підтверджено, що за ТОВ «Строймайстер» було зареєстровано на праві власності майновий комплекс загальною площею 665 кв.м в м. Старокостянтинів, однією зі складових частин якого є залізнодорожня колія протяжністю 2636 погонних метрів, з них по території товариства – 2033 п.м.

У 2016 році представниками АНВП «Візит» було демонтовано та вивезено частину під’їзної колії при станції Старокостянтинів-1 довжиною 505 м, у зв’язку з чим ТОВ «Строймайстер» було завдано шкоду у розмірі 981 939 грн. без урахування податку на додану вартість. Розмір матеріальної шкоди, яка завдана товариству внаслідок демонтування елементів залізничної колії (рейок, стрілкових переводів) підтверджено висновком судової експертизи.

Разом з тим, рішення Господарського суду Хмельницької області в іншій справі, яке залишено без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду, визнано недійсною вказану вище біржову угоду купівлі-продажу нерухомого майна, укладену між ТОВ «Захід-Схід» та АНВП «Візит». Інших належних, допустимих та достатніх доказів наявності у підприємства майнових прав на спірне майно відповідачем до суду не надано.

У зв’язку із зазначеним, твердження відповідача про те, що АНВП «Візит» є власником вказаної колії, відхилені судом першої інстанції, з висновками якого погоджується і господарський суд апеляційної інстанції.

Таким чином, Київський апеляційний господарський суду дійшов висновку про обґрунтованість та наявність підстав для задоволення позовних вимог ТОВ «Строймайстер» щодо стягнення з відповідача шкоди в сумі 981 939 грн. та відповідних судових витрат.

 

  

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75582455