flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Припинено порушення антимонопольно-конкурентного законодавства фармацевтичною компанією Серв’є та її дистриб’юторами

19 липня 2018, 15:23

КАГС залишив без змін рішення Господарського суду міста Києва, яким відмовлено ТОВ «Серв’є Україна» у визнанні недійсним рішення Антимонопольного комітету України. Зазначеним рішенням Комітету встановлено, що товариством «Серв’є Україна» укладено ряд угод про дистрибуцію з іншими товариствами, умови яких призвели до необґрунтованого підвищення вартості лікарських засобів, реалізованих через процедури державних закупівель, а також вчинили порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються розподілу та встановлення контролю над ринками лікарських засобів групи компаній Servier, що реалізовуються на території України.

 

Антимонопольний комітет України 29.09.2016 прийняв рішення щодо восьми товариств, що здійснюють оптову торгівлю лікарськими засобами, яким встановив порушення ними законодавства про захист економічної конкуренції та наклав відповідні штрафи.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Серв’є Україна» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Антимонопольного комітету України про визнання недійсним рішення Комітету в частині, що стосується цього товариства.

Розглядаючи спір у даній справі, господарський суд першої інстанції дійшов висновку, що при прийнятті рішення АМК України повно з’ясував обставини, які мають значення для справи, що підтверджено належними  і допустимими доказами, а тому суд відмовив товариству в задоволенні позову.

Як встановлено судом, товариством «Серв’є Україна» було укладено угоди про дистрибуцію з іншими суб’єктами господарювання, які здійснюють на території України оптову торгівлю лікарськими засобами, з умов яких вбачається, що ТОВ «Серв’є Україна» має ексклюзивне право на імпорт і дистрибуцію в Україні товарів виробництва групи компаній Servier.

Ряд положень угод передбачають наявність обмежень щодо експорту дистриб’юторами лікарських засобів групи компаній Servier, систему контролю за виконанням дистриб’юторами відповідних умов договорів, а також систему відповідних стимулів у вигляді знижок, що мотивують дистриб’юторів погоджуватися на такі умови співробітництва.

Господарський суд апеляційної інстанції погодився з висновками суду першої інстанції, що відповідно до умов угод, укладених позивачем з групою компаній Servier, впродовж 2011-2012 років, він був єдиним суб’єктом господарювання, який імпортував лікарські засоби групи компаній Servier на територію України та здійснював реалізацію цих лікарських засобів найбільшим дистриб’юторам першого рівня, тому умови співробітництва можуть мати істотний вплив на ринки, де реалізуються лікарські засоби групи компаній Servier, зокрема на рівень цін на цих ринках, обсяги реалізації та стан конкуренції.

Тому, з урахуванням встановлення обмеження імпорту лікарських засобів групи компаній Servier в Україну єдиним імпортером – позивачем та унеможливлення відтоку ввезених на територію України лікарських засобів групи компаній Servier внаслідок домовленостей між позивачем та дистриб’юторами, зокрема, третіми особами, а також створення такої ситуації на ринках, коли обсяги товару, а відтак і ціни на ньому є повністю контрольованими за умови не допуску на ринок інших суб’єктів господарювання, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду дійшла висновку про правомірність рішення Антимопольного комітету України.

Крім того, апеляційним господарським судом взято до уваги висновки Верховного Суду в аналогічній справі щодо визнання недійсним окремих пунктів вказаного рішення АМК України, а саме про суттєвий вплив на умови обороту та створення додаткових бар’єрів для здійснення імпорту в Україні лікарських засобів групи компаній Servier іншими суб’єктами господарювання. Судом, також, спростовано доводи апелянта про взаємозамінність лікарських засобів, оскільки позивачем не доведено факту тотожності фізико-хімічних та фармакологічних властивостей діючих (активних) речовин у лікарських засобах групи компаній Servier та інших виробників.

Таким чином, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду, після вивчення наданих доказів у справі, дійшла висновку, що судом першої інстанції було повно та об’єктивно з`ясовано обставини справи, а тому, апеляційна скарга ТОВ «Серв’є Україна» апеляційним судом залишилась без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва – без змін.

 

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75080362