flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирішено спір щодо земельної ділянки під будівництво нового будинку для жителів гуртожитку на вул. Мілютенка, 23-а

09 липня 2018, 16:16

КАГС скасував рішення суду першої інстанції та відмовив у задоволенні позовів ОГБК «Волгоградський» та ПП «Стевія БМ», у зв’язку з чим залишено в силі рішення Київської міської ради щодо відведення і надання в постійне користування КП «Спецжитлофонд» земельної ділянки з метою будівництва та обслуговування нового житлового будинку, призначеного для відселення мешканців з гуртожитку на вул. Мілютенко, 23 в місті Києві, що є непридатним для проживання через невідповідність санітарним нормам.

 

Київська міська рада у 2016 році затвердила Детальний план території в межах вулиць Мілютенка, Шолом-Алейхема, Братиславської та Лісового проспекту у Деснянському районі міста Києва, яким передбачено житлове будівництво в межах проектної території з метою реалізації програми реновацію частини існуючого житлового фонду. Для цієї мети передбачено зведення одного стартового житлового будинку, призначеного для відселення мешканців з будинку на вул. Мілютенка, 23-а, що підлягає першочерговому демонтажу.

На виконання зазначених цілей, Київська міська рада прийняла рішення про відведення двох земельних ділянок для будівництва, обслуговування та експлуатації житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями на перетині вул. Мілютенка та вул. Шолом-Алейхема у Деснянському районі міста Києва із земель комунальної власності територіальної громади.

На одній із вказаних земельних ділянок знаходиться автостоянка, яку обслуговує гаражно-будівельний кооператив «Волгоградський», а також нежитлові будівлі, які належать на праві спільної часткової власності вказаному кооперативу та приватному підприємству «Стевія БМ».

Обслуговуючий гаражно-будівельний кооператив «Волгоградський», у зв’язку із зазначеним, звернувся з позовом до Київської міської ради та Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) про скасування рішення в частині надання земельної ділянки КП «Спецжитлофонд» для будівництва житлового будинку та затвердження відповідного проекту землеустрою на перетині вул. Мілютенка та вул. Шолом-Алейхема у Деснянському районі м. Києва, де розміщена автостоянка.

Третя особа у справі ПП «Стевія БМ», також, звернулась із самостійним позовом, який обґрунтовано тим, що підприємству на праві спільної часткової власності належить ½ частки нежитлової будівлі на підставі укладеного з кооперативом договору купівлі-продажу.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 11.09.2017 у справі №910/1048/17 позови Обслуговуючого гаражно-будівельного кооперативу «Волгоградський» та третьої особи - Приватного підприємства «Стевія БМ» задоволено.

Однак, після ретельного дослідження матеріалів справи та наявних доказів, господарський суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що судом першої інстанції неповно та не об’єктивно з'ясовано обставини, що мають значення для справи.

Київський апеляційний господарський суд, проаналізувавши всі стадії та процедури набуття прав на спірну земельну ділянку встановив, що за винятком Акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта автостоянки на вул. Шолом-Алейхема, 5-в, відсутні документи, що посвідчують право власності на майно автостоянки. Крім того, відсутні документи, які б посвідчували право користування вказаною земельною ділянкою. Судом, також, встановлено, що наданий позивачем проект землеустрою у справі не був погоджений в установленому порядку.

Судова колегія апеляційного господарського суду встановила, також, суд першої інстанції щодо ПП «Стевія БМ» невірно застосував положення Цивільного і Земельного кодексів про перехід права користування земельною ділянкою по факту набуття права власності на нерухоме майно, що на ній знаходиться, від попереднього землекористувача на умовах і в обсязі, які були в останнього, оскільки наявний факт ухвалення органом місцевого самоврядування рішення про передачу КП «Спецжитлофонд» в постійне користування земельною ділянкою, а також вказана ділянка не перебувала у користуванні будь-яких осіб.

У своїй постанові Київський апеляційний господарський суд встановив, що спірна земельна ділянка за функціональним призначенням належить до території житлової забудови, а також суд врахував соціальний аспект даної справи: земельні ділянки надані КП «Спецжитлофонд» з конкретною метою – для будівництва житлового будинку і відселення мешканців з будинку № 23-а на вул. Мілютенка в місті Києві, що є непридатним для проживання через невідповідність санітарним нормам.

Дослідивши всі обставини справи та надані докази, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційні скарги Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), КП «Спецжитлофонд» та Київської міської ради підлягають задоволенню, а рішення Господарського суду міста Києва – скасуванню з прийняттям нового рішення про відмову у задоволенні позовів.

 

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74750842