flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Київський суд підтвердив повернення в комунальну власність «Жукова острова», - «РБК-Україна»

07 квітня 2017, 11:34

«Київський апеляційний господарський суд підтвердив повернення в комунальну власність 120 гектарів землі київського ландшафтного заказника місцевого значення "Жуків острів"», - пише інформаційний портал «РБК-Україна».

Як йдеться в матеріалах справи, до Київського апеляційного господарського суду звернулося ТОВ «Башта-2» з апеляційною скаргою по справі № 910/3724/14 за позовом Заступника Генерального прокурора України в інтересах держави до Київської міської ради, Обслуговуючого кооперативу житлового кооперативу «Котміст», ТОВ «Будівельна спілка», ТОВ «Земконтракт»,  ТОВ «Лігабуд», ТОВ «Срібна затока», ТОВ «Сателін», ТОВ «Провін», ТОВ «Інтеграліті Інвест», Головного управління юстиції у м. Києві в особі реєстраційної служби, ТОВ «Башта-2», ТОВ «Фінансова компанія «Індекс-Груп», про визнання недійсними рішення органу місцевого самоврядування та державних актів на право власності на землю та визнання відсутності права на майже 120 га на 21-ому км Столичного шосе у Голосіївському районі м. Києва.

Суд апеляційної інстанції встановив, що обставини щодо віднесення ландшафтного заказника «Острів Жуків» до природних об’єктів пам’ятки природи та заказників місцевого значення у м. Києві є загальновідомим фактом в розумінні ч. 2 ст. 35 ГПК України з урахуванням прийняття Київською міською радою рішення від 02.12.1999 за № 147/649 «Про оголошення природних об’єктів пам’ятками природи та заказниками місцевого значення у м. Києві». Окрім цього, рішенням Київської міської ради № 806/3381 від 19.07.2005 регламентовано утриматись до встановлення меж ландшафтного заказника місцевого значення острів Жуків від розгляду питань відведення земельних ділянок. Вказані обставини є загальновідомими та мали б бути відомими, зокрема, і відповідачам (апелянтам) у справі.  

Суд апеляційної інстанції також зазначає, що прокурор у даній справі звернувся із захистом інтересів держави та народу України, адже «Острів Жуків» є загальним місцем відпочинку киян та гостей столиці. 

Таким чином, КАГС залишив в силі рішення суду першої інстанції, зобов’язавши комерційні організації повернути до державної власності майже 120 га природно-заповідних земель.