flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд не дав за безцінь продати майно заводу без відома французької компанії-власника

23 вересня 2015, 14:59

«6 вересня 2015 Київський Апеляційний Господарський Суд виніс рішення на користь компанії Marie Brizard Wine & Spirits (раніше – «Belvedere S.A.»), одного з найбільших французьких дистриб'юторів алкогольних напоїв. Таким чином, сучасний французький завод з виробництва лікеро-горілчаних виробів в Черкаській області вже офіційно не вважається проданим на торгах за 13 тис. євро», – йдеться в статті інтернет-видання «КиевVласть».

Так, з початку 2015 року в провадженнях столичних господарських судів різних інстанцій перебувала справа № 44/227-б про банкрутство ТОВ “Бельведер Україна”, про що неодноразово писали вітчизняні та зарубіжні ЗМІ.

Так, 21 липня постановою Вищого господарського суду України справу було направлено до Київського апеляційного господарського суду на новий апеляційний розгляд.

Як вбачається із матеріалів справи, компанія “Бельведер” звернулася до  господарського суду з вимогою визнати недійсними результати проведення другого повторного аукціону з продажу майна банкрута товариству “АВІГАЛЬ”, зобов’язати ліквідатора вжити заходи по поверненню відчуженого майна до ліквідаційної маси майна ТОВ “Бельведер Україна” та узгодити з Бельведер С.А. порядок реалізації та вартість майна банкрута, яке є предметом застави, для його подальшої реалізації.

Відмовляючи в задоволенні заяви, суд першої інстанції виходив з того, що реалізація майна банкрута в ліквідаційній процедурі здійснена ліквідатором у відповідності до вимог чинного законодавства і підстав для її задоволення не вбачається.

Проте, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду, на новому розгляді справи, прийшла до того, що не може погодитись із висновками місцевого господарського суду, адже, станом на дату винесення оскарженої ухвали, місцевому господарському суду не було надано відповідної згоди самої компанії “Бельведер” (Франція) щодо вартості майна банкрута. Не було враховано, що аукціон було проведено з порушенням вимог ст. 42 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, що виразилося у продажу майна банкрута без згоди кредитора. Як наслідок, судом попередньої інстанції помилково відмовлено у задоволенні заяви про оскарження результатів аукціону та укладеного за результатами його проведення договору купівлі-продажу.

З наведених підстав колегія суддів КАГС дійшла висновку, що порушені норми спеціального Закону, є підставою для скасування оскарженої ухвали та визнання  недійсними результати проведення другого повторного аукціону з продажу майна ТОВ “Бельведер Україна” та укладеного між арбітражним керуючим та ТОВ “АВІГАЛЬ” біржового договору купівлі-продажу майна товариства-банкрута.

Тим самим, апеляційний суд, своєю постановою від 16.09.2015, не дав продати майно товариства без відома французької компанії-власника.