flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАГС зобов’язав банк повернути державній товарній біржі незаконно акумульовані 32,5 млн грн

17 вересня 2015, 09:32

«Київський апеляційний господарський суд (КАГС) зобов’язав ВАТ «Банк «Фінанси та Кредит» (Київ) повернути Аграрній біржі незаконно акумульовані 32,5 млн грн.», – пише видання «Finance.UA».

Аграрна біржа передала на розгляд Господарського суду Києва вимоги про стягнення з банку «Фінанси та Кредит» 6 млн 457 грн. У березні 2015 року від позивача до суду надійшла заява про збільшення розміру позовних вимог на 26,5 млн грн.

Позивач мотивував свої вимоги неналежним виконанням відповідачем зобов’язань за договором на розрахунково-касове обслуговування, яке полягало у виконанні розпорядження клієнта про перерахування коштів. Натомість, банк незаконно акумулював кошти.

Рішенням суду першої інстанції у справі № 910/5513/15-г позов Аграрної біржі був задоволений. Також з метою забезпечення позову, до вирішення спору по суті, судом було накладено арешт на грошові кошти банку в розмірі 32, 5 млн 457 грн.

«Не погоджуючись з рішенням та постановою, відповідач звернувся в КАГС з апеляційною скаргою. Розглянувши докази у справі, суд дійшов висновку: накладення Госпсудом арешту на рахунки боржника чинним законодавством не передбачено, проте суд першої інстанції мав право накласти арешт на кошти, що обліковуються на рахунках у банківських або в інших кредитно-фінансових установах, в межах розміру сум позовних вимог і можливих судових витрат. Так, обраний місцевим судом спосіб забезпечення позову співвідноситься з предметом позову, тому підстав для скасування постанови колегія суддів не знайшла.

Створена в 2005 році Аграрна біржа – єдина державна товарна біржа в Україні. В даний час має розгалужену мережу регіональних відділень в кожному регіоні країни», – підсумовує видання.