flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Експерти з Великобританії та США розкрили свої секрети українським суддям та прес-секретарям

27 лютого 2015, 11:55

Про ефективні моделі комунікації працівників судів з громадськістю та представниками ЗМІ, як запоруку підвищення довіри до судової влади, вітчизняним спеціалістам розповіли колеги українських і зарубіжних судових установ.

Так, 24-25 лютого 2015 року, за сприяння Проекту USAID «Справедливе правосуддя», в приміщені готелю «Президент» відбулася міжнародна конференція для суддів та прес-секретарів судів «Зміцнення довіри до судової влади через покращення взаємної комунікації».

Відкрив захід вітальним словом Керівник Проекту Девід Вон, зазначивши, що саме за підтримки американського народу через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID) вже у деяких судах були створені перші в Україні колл-центри, а в понад сорока – встановлено інформаційні кіоски. USAID звернув увагу й на правову освіченість найменших українців, розробивши розвиваючу гру-пазл «Хто і де є в залі суду».

Про рівень довіри до судів та особливості роботи суддівської ланки розповіли гості з США та Великобританії. Так, Директор з комунікацій Верховного Суду Великобританії Бенджамін Уілсон, поділився гордістю, що у Об’єднаному Королівстві найвищий рівень довіри простежується саме до лікарів та суддів. Тому вони приділяють значну увагу, аби не просто інформувати громадськість про події в суді, а й всіляко долучають різноманітні методи зацікавлення громадськості в своїй роботі (проводять екскурсії для студентів, часто спілкуються з пресою, знімають відеоролики, створюють окремі виставки тощо).

Більш докладно про специфіку співпраці та комунікативного зв’язку працівників суду з представниками ЗМІ та громадськістю, учасники конференції дізналися на двох паралельних тренінгах для суддів та прес-секретарів. Від Київського апеляційного господарського суду участь в яких прийняли суддя Олена Коротун та прес-секретар суду  Наталя Мельник.

Зарошені експерти, зокрема, Директор із зв’язків з громадськістю судів Округу Колумбія (США) Лія Гуровітц,  Заступник виконавчого директора Відділення судової адміністрації Верховного суду Штату Індіана (США) Девід Ремондіні, Директор з комунікацій прес-центру Об’єднаної Судової Системи штату Нью-Йорк (США) Девід Букставер надавали практичні поради по зміні формату спілкування з пресою, аби покращити процес комунікації судової влади з населенням, зробити суди відкритішими та ближчими до людей.

 

 

Під час живого діалогу, вітчизняні та зарубіжні спеціалісти ділилися власними напрацьованими секретами, розповідали про свої кризові робочі ситуації та способи їх подолання. «Тренери слова» із США наочно демонстрували особливості ведення офіційного сайту та сторінок суддівської установи в соціальних мережах.

За підсумками дводенної конференції, учасниками було прийнято ряд рекомендацій по створенню повноцінної мережі прес-секретарів у судах, впроваджені на практиці комунікаційних стратегій та налагодження співпраці зі ЗМІ, що подалі будуть запропоновані для офіційного затвердження Радою суддів України.