flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді-спікери Київського апеляційного господарського суду та працівники апарату суду взяли участь у робочій зустрічі з литовськими колегами

16 червня 2017, 10:29

 

 

13 червня 2017 року судді-спікери Київського апеляційного господарського суду Тетяна Разіна, Олександр Гаврилюк та начальник відділу організаційного забезпечення роботи суду та розгляду звернень Роман Качур взяли участь у робочій зустрічі з представниками судових органів Литовської Республіки.           

Візит судових адміністраторів Литви відбувся в Україну за сприяння Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні".

              

Під час зустрічі представники української сторони відзначили зацікавленість в обміні досвідом з литовськими колегами в питаннях комунікації між судовими органами, зборі статистичних відомостей та оприлюдненні судової статистики, інших практичних питаннях, які були вдало запроваджені та функціонують в судовій системі Литви.

Представники Київського апеляційного господарського суду висловили зацікавленість в запозиченні позитивного досвіду щодо впровадження відповідних практик.

Під час зустрічі представники суду поінформували литовських колег про позитивні зміни, які останнім часом відбуваються в судовій системі України, а саме в частині впровадження законодавчих новацій щодо фінансування судових органів.

У свою чергу, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк повідомив учасників зустрічі про те, що наразі відповідне фінансування здійснюється за єдиною бюджетною програмою, яка дозволяє більш ефективно та оперативніше адмініструвати розподіл державних коштів.

Литовські партнери відзначили значний поступ в організації роботи, матеріально-технічному забезпечені органів та установ системи правосуддя й відмітили ряд новацій, що використовуються в роботі судів.

Представники української сторони разом із суддями-спікерами Київського апеляційного господарського суду обмінялися також практичним досвідом адміністрування в судах.

Разом з цим, керівник комунікаційного підрозділу судової адміністрації Литви Живіле Навіцкайте-Бабкін відзначила, що рівень довіри до суддів Литви сьогодні за різними опитуваннями становить від 40 до 48% і є чутливим до заяв політиків. Литовські судді обережні в соціальних мережах, але досить активні в медіа, повідомила вона.

Також Голова Національної судової адміністрації Литви Реда Молієне та представники Київського апеляційного господарського суду обмінялися досвідом у сфері комунікації.

Як зауважила Реда Молієне, судова адміністрація Литви надає велику підтримку розвитку комунікаційної діяльності судів, від виділення бюджетів до організації навчань та тренінгів, що плануються спільно з департаментом з комунікацій.

На думку литовських експертів, жодна проактивна комунікаційна діяльність не спрацює, якщо судові рішення не будуть зрозумілі суспільству. Ще один крок до налагодження діалогу із суспільством у Литві, − відзначає Живіле Навіцкайте-Бабкін, − зробити суд інституцією, яка допомагає людям. Це не лише зручні онлайн-сервіси, швидкі та якісні відповіді на запити громадян, а залучення волонтерів до роботи в судах. Завдання волонтерів зустріти в суді новачків, допомогти зареєструвати позов чи отримати судове рішення, наголосили під час зустрічі представники Національної судової адміністрації Литви.

У підсумку зустрічі сторони домовились і надалі підтримувати партнерські стосунки та здійснювати обмін досвідом в сфері комунікації з керівником комунікаційного підрозділу судової адміністрації Литви Живіле Навіцкайте-Бабкін.